Humleinsamlingen

Humlemål #1: Bocksjö Finntorp

BildBild

År 1671 fanns det ”Een liten Humblegårdh” vid Bocksjön. Något vi fått nys om via Riksarkivets storskaliga kartor. Bocksjön ligger bortom Svartnäs dvs djupt in i dalaskogen. Bocksjön är ett ställe vi planerat att besöka sedan flera månader tillbaka. Under tiden har förväntningarna sakta men säkert trissats upp. Efter ca 40 minuter på mestadels grusväg kom vi äntligen fram. Vår puls har inte varit så hög sedan våra respektive barn förlöstes. Tanken på att hitta humlekottar som med största sannolikhet har 350 år på nacken är något otroligt kittlande.

Men efter en dryg timmes finkamning av området och en stark övertygelse om att vi hittat humlegårdens forna plats, fick vi med viss besvikelse inse att humlen från den forna finntorparen Anders Tikkanens humlegård inte överlevt tiden. Några tomflaskor märkta med vin- och spritcentralen i resterna av en husgrund var dagens mest ölrelaterade fynd.

Fast helt humlelösa blev vi faktiskt inte. På den intilliggande till synes bebodda gården noterade vi att det växte humle vid husknuten. Idag var huset nedstängt, men vi planerar att kontakta ägaren till fastigheten, för att ta reda på om denna humle eventuellt kan härledas till Anders Tikkanens humlegård. Lite av ett långskott, men vi har svårt att släppa mystiken kring Bocksjöhumlen. Fortsättning kan följa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s